Blogi / Eneseareng / Juhtimine · oktoober 12, 2024 0

Kuidas teha paremaid otsuseid: valem teadlike valikute tegemiseks

Kas oled kunagi olnud olukorras, kus pead tegema olulise otsuse, kuid lihtsalt ei tea, millist teed valida? Olgu see uus tööpakkumine, projekt, strateegiline ärivõimalus või näiteks kolimine – tundub, et kaalul on palju ja valikud ajavad pea sassi. Mida rohkem me kaalume ja analüüsime, seda keerulisemaks otsustamine muutub. See võib tekitada ebakindlust ja hirmu vale valiku tegemise ees – eriti siis, kui teame, et otsus mõjutab ka teisi meie ümber.

Brendon Burchard, rahvusvaheliselt mõjukas koolitaja, coach ja autor, on loonud praktilise valemi, mis aitab teha teadlikumaid ja tasakaalukamaid otsuseid.

TERMS < ROI + FV + L + PD

TERMS – aeg (Time), energia (Energy), ressursid (Resources), raha (Money) ja vaimne tasakaal/terve mõistus (Sanity)

Iga otsuse puhul kaalu, kui palju see nõuab aega, energiat, ressursse, raha ja lõpuks ka vaimset tasakaalu. Kujutle näiteks, et sulle pakutakse suurt projekti. See tundub esialgu põnev, aga kas oled valmis kulutama tunde selle planeerimisele ja elluviimisele? Kas sul on piisavalt energiat, teadmisi ja vahendeid? Kuidas mõjutab see sinu rahalist olukorda ja vaimset heaolu?

Kui sa ei suuda nendele küsimustele kindlalt “jah” öelda, võib-olla pole see võimalus sinu jaoks.

Vaatame ka võrrandi teist poolt:

ROIinvesteeringu tasuvus (Return on Investment) tähendab, mida sa selle võimaluse eest vastu saad. See võib olla rahaline kasu, aga samamoodi ka teadmised, kogemused või uued suhted. Kui investeering ei anna soovitud tasu – olgu see materiaalne või mittemateriaalne –, võib-olla tasuks võimalus ümber hinnata. Meie aeg ja energia on piiratud, seega tasub panustada sinna, kust saad kõige rohkem tagasi.

FVtulevikuväärtus (Future Value) viitab sellele, kuidas otsus mõjutab sinu pikaajalist arengut. Kas see loob tulevasi võimalusi ja avab uksi? Burchard rõhutab, et me ei peaks keskenduma ainult praegusele kasule, vaid ka sellele, kuidas otsus mõjutab meie elu ja karjääri pikemas perspektiivis.

L – elustiil (Lifestyle) viitab sellele, kuidas otsus mõjutab sinu igapäevaelu ja vaba aega, Kui otsus ei võimalda sinu soovitud elustiili, võib see olla märk, et tasub ümber mõelda.

PD – isiklik areng (Personal Development) tähendab, kas otsus toetab sinu kasvamist ja oskuste arendamist. Kui see võimalus ei aita sul areneda suunas, kuhu soovid liikuda, võib see pakkuda lühiajalist kasu, kuid mitte pikaajalist rahulolu.

Lühidalt öeldes: Kui sinu kulutused ajas, energias, ressurssides, rahas ja vaimses tasakaalus on väiksemad kui saadav kasu, tulevikuväärtus, elustiili sobivus ja isikliku arengu võimalus (kulud on väiksemad kui tulud), siis tead, et teed hea otsuse.

Kui soovid põhjalikumat selgitust, siis vaata kindlasti ka Brendon Burchardi videot, kus ta valemi samm-sammult lahti seletab.